5 dôvodov prečo sa zbaviť stresu každodenného života zimnou lyžovačkou v historických hoteloch

Title image
Možno aj vy milujete lyžovanie. Ale je dosť možné, že predtým ako ste sa vybrali na svoju prvú lyžovačku, ste ani za ten svet nedokázali pochopiť, prečo ľudia trávia svoj čas vonku v chladnom počasí a snehu. Tu je zoznam dôvodov, prečo je lyžovanie na Slovensku a ešte k tomu v historických hoteloch úžasné.

Možno aj vy milujete lyžovanie. Ale je dosť možné, že predtým ako ste sa vybrali na svoju prvú lyžovačku, ste ani za ten svet nedokázali pochopiť, prečo ľudia trávia svoj čas vonku v chladnom počasí a snehu. Tu je zoznam dôvodov, prečo je lyžovanie na Slovensku a ešte k tomu v historických hoteloch úžasné.

 

1)     Lyžovanie je zábava

Dá sa povedať, že lyžovanie je jednoducho adrenalín na všetkých úrovniach. Ak ste začiatočník, už len prvé obutie lyží môže byť výzva, pri ktorej sa budete cítiť ako... Ale hlavne sa pri tom veľa nasmejete. A to je to, čo sa ráta.


A keď sa lyže začnú kĺzať, a vy neviete, čo máte robiť, tak vám neostane nič iné iba sa zvaliť sa do snehu a potom na pobavenie všetkých sa pokúsiť vstať... No proste: ešte ste ani nezačali lyžovať a už vás bolia všetky svaly okolo úst od toho, čo ste sa na svojich neohrabaných pokusoch postaviť sa na lyže nasmiali.


A keď sa stanete lepším lyžiarom, výzvy budú s vašimi schopnosťami naďalej rásť. Ich zdolanie môže byť stále rovnako zábavné ako prvá zákruta na svahu, len... to už bude s akýmsi príjemnejším pocitom v bruchu a novou formou zážitku z kontroly nad situáciou.

 

2)     Lyžovanie je úžasný spôsob, ako zostať v kontakte s prírodou

Možno aj vy spomínate keď ste sa vyviezli lankovou na vrchol a videli tú krásu. Zasnežené vrcholky hôr, ktoré sa leskli na slnku, kam vaše oko dovidelo. To sa vám jednoducho musí vryť do mysle a chytiť vás za srdce.


A možno si človek položí otázku – čo sa vlastne učím – lyžovať alebo objavovať tie výhľady na nezaplatenie - prírodu a hory okolo? To slnko v kombinácii so studeným snehom – to sú veci jednoducho úžasné.


Je to fascinujúce, keď si vyzlečiete bundu, vychutnáte si obed vysoko v horách a môžete sa pri tom ešte aj opáliť.


Fascinujúci zážitok človek má, ak zlyžuje cez nejaké oblaky. Začnete s tým, že ste nad oblakmi. A to je samo o sebe nádherné. Potom zlyžujete cez oblak a všetko okolo vás začne vyzerať ako cukrová vata. Zážitok a pocit na nezaplatenie.

 

3)     Lyžovanie je spoločenský zážitok

Snáď nie je nič krajšie, ako preskúmavať terén s dobrými priateľmi, alebo rodinou. COVID časy nás naučili, aké dôležité miesto v našom živote majú naši blízki, rodina a priatelia. Proste ľudia, s ktorými vám je dobre.

 


Kochať sa pohľadmi na prírodu, smiať sa jeden na druhom, keď spadnete do snehu ako vrece ... A ochota druhého človeka pomôcť vám opäť sa postaviť na lyže, vytvára akési puto, ktoré sa vrýva ľudom do srdca a spája ich. A taký piknik na snehu s teplým čajom v termoske má proste čaro, ktoré nejde opísať.

 

4)     Lyžovanie je skvelé na spaľovanie kalórií a zhodenie pár kíl dole

No a popri tom, ako spaľujete nejaké kalórie, sa jednoducho skvele zabavíte. Keď idete lyžovať, doslova celý deň strávite pohybom a využívaním každého centimetra svojho tela. Ak sa vám to aj nezdá počas samotného lyžovania, telo vám to dá pocítiť určite na druhý deň, kedy vás zaručene budú bolieť všetky svaly. A určite aj tie, o ktorých ste ani netušili, že ich máte...



Jednoducho stále sa hýbať vo vysokých nadmorských výškach, padať, pokúšať sa opäť vstať, chodiť v ťažkých lyžiarskych topánkach, krútiť a otáčať svoje telo aj lyže, aby ste sa neustále prispôsobovali terénu, to jednoducho nejde inak, ako spaľovaním kalórií a zhadzovaním kíl dole. Či chcete alebo nie.

 

5)     Lyžovanie je skvelý spôsob ako cestovať, spoznávať nové miesta, ochutnať nové miestne jedlo či spoznávať nových priateľov

Lyžovanie otvára dvere ďalším príležitostiam na zábavu na snehu. Lyžovanie je úžasné aj pokiaľ ide o spoznávanie nových priateľov. Aj keď by to mali byť priateľstvá len na jeden týždeň. Ak si sadnete a začnete si organizovať spoločné výlety, tak to bude tak isto pozitívny zážitok na dlhšie obdobie.


Alebo nadviažete nové priateľstvá len zato, že sa učíte lyžovať a budete rozdelení do skupín s novými ľuďmi, ktorí majú podobnú úroveň zručností ako vy. Vždy si neskôr môžete naplánovať beh alebo obed s vašimi novými priateľmi.



Ak si potrebujete na deň alebo dva oddýchnuť od zjazdoviek, vždy sa môžete vydať na snežnice a preskúmať terén v okolí.


V mnohých rezortoch sú aj kúpele a termálne bazény, kde si ubolené telo môžete ponoriť do príjemne teplej vody. Ak má rezort aj horúce pramene a bazény vonku, môžete si sadnúť do teplej kúpeľnej vody a zároveň si vychutnávať ako vonkajšiu scenériu tak teplý nápoj. Balzam ako na telo, tak na dušu.


Alebo si v rezorte dáte masáž, ak vám vyhovuje tento štýl oddychu a relaxu. Zároveň máte možnosť vychutnať si nové miestne špeciality.


No a u ktorých členov asociácie HISTORICKÉ HOTELY SLOVENSKA (ide o unikátne združenie hotelov sídliacich v historických budovách, zámkoch a kaštieľoch Slovenska, ktoré stelesňuje históriu architektúry, tradície a kultúru slovenského národa)  si môžete vychutnať skvelé lyžovanie? To vám prezradíme čoskoro...