Medzi slovenskú hotelovú špičku sa zaradili aj tri historické hotely

Title image

Prvým predpokladom, aby sa hotel mohol uchádzať o členstvo v marketingovom združení Historické Hotely Slovenska (a teda aj Historic Hotels of Europe), je zaujímavý príbeh. Ale aj pre tzv heritage hostí sú nemenej dôležité služby a dodržiavanie vysokých hotelových štandardov. Práve v nich urobili historické hotely ďalšie kroky vpred. Preto sa aj v Trend TOP rebríčku ´14, ktorým jediný slovenský hodnotiaci systém hotelov uzatvoril uplynulý ročník, až tri historické hotely umiestnili v prvej desiatke.


 Podľa Trend TOP rebríčka sa Amade Chateau Vrakúň a Chatea Béla v Belej delia o spoločné 8.-9.. miesto vďaka svojim 162 bodom. Len o bod menej si na svoje konto pripísala Elizabeth v Trenčíne a stala sa desiatym najlepším hotelom na Slovensku. Hotely získali aj titul „najlepšieho hráča“ v príslušnom kraji, Amade Chateau vedie v Trnavskom kraji, Chateau Béla v Nitrianskom kraji a Elizabeth v Trenčianskom kraji. Oproti minulému roku sa posunuli o niekoľko priečok vpred.


Ale medzi hodnotenými hotelmi – pričom tzv. mystery shopping sa robí len vo vybraných 86 najkvalitnejších hoteloch Slovenska -  nedopadli zle ani ďalšie historické hotely. Hoci aj Grandhotel Praha v Tatranskej Lomnici (20.miesto so 155 bodmi), Grandhotel v Starom Smokovci (34.miesto so 147 bodmi), Bankov v Košiciach (39.- 44. miesto so 145 bodmi.) alebo Villa Nečas v Žiline a Hviezdoslav v Kežmarku (49. miesto so 140 bodmi). Hotel nazvaný podľa barda slovenskej poézie sa v rámci 3-hviezdičkových hotelov umiestnil na 7. priečke. 


„Odborník z oblasti ho-re-ca by za tým videl mimoriadny úspech už aj preto, že vo všetkých prípadoch ide o zariadenia bez zázemia hotelovej siete. Tie totiž pracujú na základe vlastných, rokmi overených a dopracovávaných štandardov, zatiaľ čo manažment nezávislých hotelov musí pozorne sledovať trendy v zahraničí a ku „manuálom“ sa prepracovať sám,“ teší sa z dobrého umiestnenia členov Historických hotelov Slovenska jeho prezident Dr. Ján Svoboda. Dodáva, že hodnotiaci systém považuje za mimoriadne prospešný. Prostredníctvom neho si hotely môžu overiť, či naozaj napĺňajú zámer združenia – poskytovať nadštandardné služby v originálnom prostredí.    


Hotel Chateau Bela, BeláSvojská atmosféra a často aj boutiquový interiér historických hotelov sú priam predurčené pre kvalitnú a nie zriedka aj zážitkovú gastronómiu. Dobré umiestnenie v hodnotení 153 reštaurácií dokazuje, že sa im to darí. Vo svojich regiónoch patria tieto reštaurácie k absolútnej špičke.  V celom Nitrianskom kraji najlepšie varia v Chateau Béla, v Žilinskom kraji spomedzi tradičných (stále otvorených) reštaurácií vedie Villa Nečas s jej šéfkuchárom Romanom Pekným. Ten sa umiestnil aj v dvadsiatke TOP-šéfkuchárov Slovenska. V Trnavskom kraji pomyselné zlato získala Amade Chateau a bronz patrí penziónu Castel Mierovo. V Trenčianskom kraji sa o druhé a tretie miesto delí s konkurenciou reštaurácia hotela Elizabeth, tretiu najlepšiu reštauráciu Košického kraja má hotel Bankov. Na gastronomickom trhu Prešovského kraja obsadila reštaurácia Grandhotela Praha štvrtú až piatu pozíciu a jej šéfkuchár Jaroslav Uhlár sa prepracoval aj medzi ocenených top-šéfkuchárov.


Soňa Hudecová-Podhorná