Asociácia Historické hotely Slovenska prijala 3 nových členov!

Title image
TLAČOVÁ SPRÁVA

Piešťany, 01.02.2023


Historické hotely reprezentujú slovenský turizmus špičkovými službami a gastronómiou. Hneď začiatkom roka sa môže Asociácia historických hotelov Slovenska pochváliť tým, že prijala troch nových členov.


„Rok 2023 považujeme v oblasti akvizícii za prelomový, keďže sa nám v krátkom období podarilo získať troch nových členov,“ uviedol Ján Svoboda, prezident Asociácie historických hotelov Slovenska. 


Prijatiu nových členov do asociácie predchádza posudzovanie hotelov podľa prísnych kritérií. Každý hotel, ktorý prejaví záujem o členstvo, musí spĺňať množstvo podmienok. O prijatí rozhodujú členovia HHS na základe odporúčania člena prezídia, ktorý vykoná inšpekciu. 


V hlasovaní potom rozhodnú o prijatí alebo neprijatí člena do asociácie. „Je to veľký záväzok, pretože okrem členstva v slovenskej asociácii získava hotel zároveň aj členstvo v Heritage Hotels of Europe, ktorá zastrešuje niekoľko sto hotelov z 10 krajín,“ doplnil prezident. 


Okrem prijatia nových členov získala asociácia v predchádzajúcom roku 2022 aj 3 prvé miesta, 2 druhé a 2 tretie miesta, tj. spolu 7 ocenení  v prestížnej medzinárodnej súťaži Heritage Hotels of Europe. Ocenenia Heritage Hotels of Europe sú určené na uznanie jedinečnej výnimočnosti medzi hotelmi Heritage Hotels a na ocenenie všetkých ľudí, ktorí sú dušou týchto výnimočných nehnuteľností.

Každú nehnuteľnosť z niekoľkých krajín, ktorú nominovala verejnosť, hodnotila skúsená 7-členná komisia. Porota, berúc do úvahy aj hodnotenia hostí, sa podrobne zaoberala všetkými aspektmi zážitkov hostí v siedmich kategóriách: Dizajn, Wellness, Gastronómia, Pohostinnosť, Kultúra, Romantika, ako aj Hostiteľ roka. 


Noví členovia Historických Hotelov Slovenska sú:


Kaštieľ Kubínyi- miesto, kde sa spája história, kvalita služieb a atmosféra výnimočného prostredia



V historickom areáli, ktorého hlavnou dominantou je barokový kaštieľ z 18. storočia, v súčasnosti nájdete s citom zariadné hotelové priestory s 12 izbami, moderné wellness, krásnu vínnu pivnicu, elegantný eventový priestor v zrekonštruovanej hospodárskej budove a rozsiahly anglický park. Interiér kaštieľa zdobí expozícia historického nábytku a vzácne stropné maľby pochádzajúce z tereziánskeho obdobia. 


Objekt patril niekoľko storočí rodu Kubínyi, jednému z najvýznamnejších zemianskych rodov na Orave. O významnú premenu vtedajšej renesančnej kúrie na kaštieľ sa postaral Jozef Kubínyi s manželkou Amaliou De Adda počas barokovej prestavby v 18. storočí. 


Kaštieľ plošne zväčšili a obohatili o typické cibuľové veže, ktoré dodnes dodávajú objektu nezameniteľný charakter.  


Celý areál prešiel komplexnou a veľmi precíznou rekonštrukciou, ktorej cieľom bolo prinavrátenie nového života tomuto výnimočnému miestu. Dôkazom vydarenej rekonštrukcie je aj udelenie ceny FÉNIX Ministerstvom kultúry SR za príkladnú obnovu a záchranu národnej kultúrnej pamiatky. 


"Našou úprimnou snahou je, aby sa Kaštieľ Kubínyi stal miestom kultúrno- spoločenského života a zároveň zviditeľnil náš región. Preto u nás počas roka organizujeme koncerty, umelecké workshopy, ponúkame priestory pre prezentáciu umelcov, ale aj pre kreatívnych šéfkuchárov. Máme radi víno a práve týmto elegantným nápojom chceme spájať ľudí na našich vínnych degustáciách a gastronomických eventoch", povedal majiteľ Pavol Kozáčik. 



Zámoček Lány- miesto nerušeného oddychu v obklopení chránenej prírody Južnej Moravy


V srdci svetoznámeho Lednicko-valtického areálu (ČR) a pamiatkovo chráneného územia UNESCO sa nachádza empírový zámoček Chateau Lány. V roku 1810 ho nechal na základe projektu architekta Hardtmutha vybudovať šľachtický rod Lichtensteinov. Históriou ovenčený Chateau Lány ponúka šesť luxusných apartmánov a reprezentačné spoločenské priestory. Ďalší samostatný objekt situovaný v areáli zámočku má 4 apartmány.


Súčasťou areálu Chateau Lány je aj originálne riešená kaplnka, ktorej oltár navrhol a vyrobil  známy akademický sochár Juraj Čutek. Prístupné verejnosti je aj bistro Stroodel, ktoré je známe tradičnými štrúdľami a inými originálnymi regionálnymi pochúťkami. Pre hostí je k dispozícií zámocká fine-dining reštaurácia, ktorá ponúka jedlá z lokálnych surovín a diviny ulovenej priamo v obore. Unikátne prírodné prostredie najväčšej obory danielej zveri v Európe poskytuje nádherné pohľady na chránenú panenskú prírodu lužných lesov spolu s pozorovaním množstva zvierat a vtákov.


,,Kto má vášeň pre poľovníctvo, nemôže byť azda na lepšej adrese “ hovorí v mene majiteľov zámočku, kastelán Miroslav Uko. Desiatky kilometrov kvalitných asfaltových trás (bývalých pohraničných „signálok“) spájajúcich  medzi sebou  Lednice, Valtice, Mikulov, sútok riek Moravy a Dyje, či iné významné miesta a pamiatky Lednicko-Valtického areálu, ktoré sa tešia veľkej obľube cyklistov, turistov, či vyznávačov iných športových aktivít. ,,Kto túži v kruhu svojich priateľov, či známych  po spoločných zážitkoch z autentickej flóry a fauny v tejto unikátnej časti Moravy  v kombinácií s jej históriou, tradičnou kultúrou, gastronómiou či vínom je v našom Chateau Lány na správnej adrese,“ hovorí jeho kastelán. 



Historická Villa Andrassy, ako magický odkaz minulosti v znamení nadštandardu a súkromia

 

Objekt, ako svoje sídlo v tejto časti Slovenska  nechal v roku 1900 postaviť gróf Andrássy v štýle poľovníckeho zámočku. Vila si po citlivej rekonštrukcii zachovala pôvodný charakter, ktorý jej vdýchla známa uhorská rodina. Deväť rozľahlých apartmánov s en-suite kúpeľňami spolu s veľkorysými spoločenskými priestormi je zariadených dobovým nábytkom tak, aby sa v nej cítili pohodlne najmä uzavreté skupiny s optimálnym počtom 10-15 hostí.


Dominantou spoločných priestorov je  unikátny historický portálový krb, ktorý vytvára príjemnú atmosféru najmä v zimných mesiacoch. V suteréne je hosťom k dispozícii malé fitness, wellness, veľká jaccuzzi, fínska sauna, ale aj herná miestnosť s biliardom, či cigarový a vínny bar. Benefitom Villy Andrássy je priamy prístup k nej z obecnej komunikácie, či bezproblémové parkovanie v jej areály. Pozemok, na ktorom Villa stojí sa nachádza na hranici Národného parku Nízke Tatry a má rozlohu viac ako 5000 m2. Vďaka tomu je na ňom možné organizovať rôzne spoločenské, či športové  aktivity (loptové hry, kroket, či iné).


K dispozícii je aj detské ihrisko a pre spoločenské posedenia pri ohni aj veľký altánok s grilom a kuchyňou. ,,Pretekajúci pstruhový potok, parková úprava pozemku Villy Andrássy spolu s atraktívnymi výhľadmi na dominanty Nízkych Tatier v jej absolútnej blízkosti, či okolitú prírodu – to všetko dopĺňa jedinečnú atmosféru tohto miesta,“ povedala Gréta Kaššovicová zo spoločnosti, ktorá Villu Andássy vlastní. Lyžovanie, turistika, ale aj mnoho iných športových, poznávacích a relaxačných aktivít sú vďaka týmto danostiam samozrejmosťou.


,,Charakteristickým znakom Villy Andrássy je prepojenie zaujímavej histórie so všetkými možnosťami, ktoré ponúka jej vybavenie a poloha v srdci Nízkych Tatier v súčasnosti,“  dodáva slečna Kaššovicová.  



Historické Hotely Slovenska od roku 2009 združujú 18 členských hotelov po celom Slovensku. Na podporu svojich členov sa realizujú rôzne prezentácie, ako na Slovensku, tak v zahraničí.


Kontakt: 

Ing. Michal Čuridlo, Generálny Sekretár,  chairman@historickehotelyslovenska.sk

Historické Hotely Slovenska, o.z.

Prístavná 11, 921 01 Piešťany, Slovak Republic, 00421 948 039 080 info@historickehotelyslovenska.sk, www.historickehotelyslovenska.sk